Saját akkugyárat építhet a Volkswagen

2016.11.23. 06:07

A Volkswagen vezére még szeptemberben is azt mondta, értelmetlenül drága lenne egy saját akkumulátorgyár, de úgy néz ki, időközben átszámolták a pénzügyi osztályon a kérdést. Matthias Müller most már azt nyilatkozta, hogy akár lehet is értelme a saját akkumulátor-gyártásnak, feltéve hogy elegendő elektromos autó készülne évente.

A Frankfurter Algemeine Zeitungnak adott interjút a VW vezérigazgatója, aki szerint nagyjából akkor válhat időszerűvé a saját akkumulátorgyártó kapacitás kiépítése, ha a termelésnek legalább a negyedét elektromos autók adnák. „Ha éves szinten hárommillió akkumulátorra lenne szükség, akkor lehet értelme egy saját akkumulátorgyár felépítésének.” - mondta Müller. Tudván, hogy a Volkswagen nagyjából 2025-re tervezi elérni ezt a villanyautó-gyártási mennyiséget, egyértelmű, hogy hat-nyolc éven belül nem terveznek efféle befektetést.

A VW elektromos autóihoz jelenleg beszállítóktól vásárolja az akkumulátorokat, az e-Golfban például Panasonic akkumulátorokat használnak. Személyautókban használható Li-ion akkumulátorcellákat viszonylag kevés cég fejleszt, ennek ellenére a verseny intenzív. Jelenleg az LG Chem, a Panasonic és a Samsung SDI a három legnagyobb beszállító, és a versenyük eddig is jelentős áresést hozott, ami végső soron az elektromos autók elterjedésének kulcsa lehet.