Markolnád? Videón a Forma-1-es kormányok fejlődése

2016.11.26. 17:32

Arról alaposan megoszlanak a vélemények, hogy a Forma-1 mennyire izgalmas, mennyire nézhető mostanság. Az viszont kétségtelen, hogy csúcstechnikát alkalmaznak az istállók. Érdekes néha belegondolni, hogy egyes alkatrészek mekkora fejlődésen mentek keresztül az évtizedek során. Ott vannak például a kormányok.

A fenti videó nemcsak az F1-rajongók számára lehet érdekes. Az evolúció bemutatását Stirling Moss kormánykerekével kezdi, amelyért egészen 1957-ig nyúlik vissza. Akkor még a fa és az alumínium volt a menő, tíz esztendővel később azonban már bőrt markolt John Surtees.

Míg Graham Hillé balesetben összehajlott, addig James Hunt 1978-ban már elektromos kapcsolót is babrálhatott ujjaival. A hetvenes évek végén Fittipaldié már gyorsan kivehető volt, a nyolcvanas években pedig elkezdtek szakítani a kerek formával. A kilencvenes évek eleji példányok hátulján már váltófüleket is találunk, aztán szép lassan elkezdtek szaporodni a kapcsolók, a ledek, megjelent a kézi kuplung.

A videót jegyző Donut Media a Racing Hall of Fame-től kölcsönözte a kormányokat. Az ő gyűjteményükben is mindenképpen érdemes körülnézni, ezen a linken lehet megtenni.