2016.11.27. 07:12

Az autómegosztó szolgáltatások térnyerésével alapvetően megváltozhat a közeljövőben az autózás. Erről beszélt az S90 újabb változatának kínai bemutatóján a Volvo első embere. Hakan Samuelsson szerint négy fő ága alakul ki a személyautós közlekedésnek.

194846 volvo cars an uber join forces to develop autonomous driv

Samuelsson szerint egyre fontosabb szerepük lesz az Uberhez és Lyfthez hasonló, a taxizás alternatíváját – már ahol - jelentő szolgáltatásoknak. Éppen ezért kötöttek együttműködési megállapodást az Uberrel. Ez a fajta személyszállítás az önvezető autók felé tolódhat el hamarosan.

A második fontos szegmens az autómegosztás vagy közösségi autózás lehet. Ez várhatóan azokban az esetekben lesz népszerű, ha nem csupán egyetlen útról van szó, hanem hosszabb időre, akár egy hétre is szüksége van autóra valakinek. Ezen a téren az autók közötti kommunikációt és az okoseszközök csatlakoztathatóságát tartja fontosnak a Volvo-vezér. Arról, hogy Magyarországon merre tart a közösségi autózás, nemrég forgattunk videót:

A harmadik lehetőség, amit Samuelsson felvázolt, az már szinte a saját autó esete. Itt azonban a lízing fogalmához közeledünk inkább: afféle előfizetésként, havi díjért kaphatjuk meg a járművet. Ez nyilván nem számít igazán nagy újdonságnak, de a svéd márka ügyvezetője szerint jelentősebb szerepet kaphat a közeljövőben.

A negyedik pedig a hagyományos autóvásárlás: a vevő bemegy a szalonba, kicsengeti a vételárat, viszi a kocsit. A szakember szerint azonban ez egyre inkább háttérbe szorul majd. Nem kell már sokat várni arra, hogy ez tegye ki az újautó-eladások legkisebb hányadát.