Új Ford Fiesta – minden, ami kimaradt

2016.12.01. 06:09

Láttuk a formát, és bő fél nappal később az autó műszaki adatait is nyilvánosságra hozták. Akad néhány részlet, amelyről a bemutató során nagyvonalúan megfeledkeztek, például az új háromhengeres benzines szívómotorokról, amelyek az adatok alapján nem ígérnek sokat.

A Fiesta bemutatója során elsősorban a kiváló ezres turbómotorról beszéltek, ami erős, takarékos és nagyszerű. Arról viszont nem sok szó esett, hogy lesz egy másik, 1,1 literes háromhengeres benzines is a kínálatban, 70 vagy 85 lóerővel és ötfokozatú váltóval. Valószínűleg ezzel adják majd ez az autók nagyobb részét – mifelénk biztosan – ennek ellenére ezen a néhány adaton kívül nem derül ki róla más. Ugyanígy a dízelmotor-választék is kéttagú lesz: a lendületes autózást ígérő 120 lóerős 1,5 literesen kívül ugyanezt a blokkot kínálják majd 85 lóerővel is, ami jóval komótosabb közlekedést ígér, de legalább hatfokozatú váltó jár hozzá, és a 82 g/km-es szén-dioxid-kibocsátás alapján várhatóan ez lesz a Fiesta legtakarékosabb motorja.

A méreteket is most tudtuk meg, bár ez nem okoz akkora meglepetést: ahogy sejtettük, a típus átlépi a négy métert, egész pontosan 4,04 méter hosszú, 1,73 méter széles, 1,48 méter magas és 2,49 méter a tengelytávja, ami a kategóriában jó átlagos, talán a magasságát kivéve, ami mai mércével sem tűnik kevésnek. Az is kiderült, hogy egy Fiesta változatot még nem láttunk: a Trend nyilván a legolcsóbb kivitel lesz, bár hogy mennyire csontozták ki a típust, arról egyelőre fogalmunk sincs. Arra viszont csukott szemmel is fogadnánk, hogy itthon ebből fogy majd a legtöbb.

Úgy néz ki, az új Fiesta műszaki alapjai maradtak a régiek, csak egy kicsit igazítottak a megoldásokon. A bemutató során így sem szégyellték kijelenteni, hogy a világ legjobb kisautó-platformját tették most még jobbá, annak ellenére, hogy a Global B platform már nem mai gyerek, 2002 óta tucatnyi Ford és Mazda alapja volt. Úgy tudjuk, a legnagyobb változás ezúttal az volt, hogy a futóművet a nagyobb kerekekhez kellett hangolni, hisz ez a Fiesta már nem kaphat 15 hüvelykesnél kisebb felnit, a legnagyobb gyári keréktárcsák pedig 18-asok lesznek.

Az árakat egyelőre nem ismerjük, pedig ezek híján egyelőre megjósolhatatlan, hogy az átpozicionált, de minden eredetiséget nélkülöző kiskocsinak milyen esélyei lehetnek az európai kisautó-piacon. A Ford helyében azért nem lennénk túl optimisták. Már tesztelik az Opel Corsa következő generációját, amely gyökeres megújulást ígér, de egy éven belül várhatók a VW csoport első MQB padlólemezre épülő modelljei, és a Toyota Yaris következő generációja is. Azaz öldöklő verseny jön minden egyes vásárlóért, és a Fordnál megelégedtek egy olyan modellváltással, amely messziről nem látszik sokkal többnek alapos frissítésnél.