Nico Rosberg visszavonul a versenyzéstől. Most azonnal

2016.12.02. 16:45

Megmásztam a hegyemet, a csúcson vagyok – írja a világbajnok a Facebookon, mielőtt bejelentené, hogy visszavonul a versenyzéstől. Úgy tűnik, Rosberg egyedül döntött így, meglepve mindenkit: a feleségét, a menedzserét, a csapatát és mindenki mást.

Az okai nem egészen világosak, de úgy néz ki, az idei bajnoki címért folytatott küzdelem túl sokat is kivett Rosbergből, és nem érzi késznek magát még egy hasonlóan kemény harcra. Nico lényegében annyit ír, hogy 25 év versenyzés, és a végső cél elérése után eljött a visszavonulás ideje. Végső soron utolérte az édesapját: ugyanúgy világbajnok lett, és bár ugyanúgy vádolhatják azzal, hogy csak szerencséje volt, a lényeg csak annyi, hogy az évkönyvekben Nico Rosberg neve szerepel majd a 2016-os Formula 1-es világbajnok számára fenntartott rubrikában.

Azt mondja, a visszavonulás ötlete még Szuzukában fogant meg benne, és az utolsó futam utáni hétfőn ért elhatározássá. Ekkor közölte elhatározását előbb a feleségével, Viviannal, majd Georg Nolte menedzsert és Toto Wolffot, a Mercedes F1-es csapatának igazgatóját is értesítette. „Az egyetlen dolog, ami megnehezítette a döntést, az a tény, hogy nehéz helyzetbe hozom vele a verseny-családomat. De Toto megértett engem. Látta, hogy eltökélt vagyok, és megerősített az elhatározásomban” - írja Facebook-oldalán abban a bejegyzésben, ami a búcsúlevelének tekinthető.

Olyat már számtalan alkalommal láttunk, hogy valaki egy-két szezonnal a bajnoki cím megszerzése után, jóllakottan visszavonul. Olyan is volt, hogy átszerződött egy másik versenysorozatba, de hogy valaki ilyen drasztikusan vessen véget a karrierjének, úgy, mintha nem is foglalkoztatná a folytatás gondolata – nos, ilyenre nem emlékszünk. Biztosan lesznek majd összeesküvés-elméletek, de mi egyelőre nem állnánk neki azon filózni, hogy nem ez volt-e a bajnokság ára, egyszerűen csak szerencsét kívánnánk Nicónak, és kíváncsian várjuk, merre lép tovább, felbukkan-e még valamiféle versenyautó volánja mögött, akár a DTM-ben vagy Le Mans-ban, ahol gyakran találkozni nyugdíjas F1-es pilótákkal.