Hülye ötlet volt a bankjegycsere, bezuhant a Tata és a Mahindra

2016.12.04. 14:52

Narendra Modi indiai miniszterelnök november 8-án jelentette be, hogy az adócsalás, a korrupció és a pénzmosás elleni küzdelem jegyében azonnali hatállyal érvénytelenítik a két legnagyobb címletű és leggyakrabban használt bankjegyet, az 500 és az 1000 rúpiásat. Ezzel hirtelen 24 milliárd bankjegy lett érvénytelen anélkül, hogy a bankokat és bankautomatákat felkészítették volna a váltásra. Mindezt egy olyan országban, ahol a tranzakciók 90 százalékát készpénzben bonyolítják. Nem csoda, hogy visszaesett a nagyobb váráslások száma, így az autóvásárlásoké is. 

Forgalomból kivont bankjegyet vizsgál meg egy alkalmazott egy gauháti bankban ahol a régi bankók beváltására várakozó emberek állnak sorban 2016. november 11-én
Forgalomból kivont bankjegyet vizsgál meg egy alkalmazott egy gauháti bankban ahol a régi bankók beváltására várakozó emberek állnak sorban 2016. november 11-én

Az általános káoszon túl az átgondolatlan készpénzkivonásnak az ország autóiparára is súlyos hatása lett: a legnagyobb indiai autógyártó, a Tata Motors azt mondja, novemberben több mint 28 százalékkal, 33 ezerre estek eladásai az előző hónaphoz képest. Brutális a zuhanás a Mahindra & Mahindránál is. Az elsőszámú indiai városi terepjáró-gyártó eladásai ugyanebben az időszakban csaknem 40 százalékkal csökkentek. Pravin Shah, a vállalat elnöke arra számított, hogy az ünnepek és az alacsonyabb kamatok miatt felfutás várható, ehhez képest a váratlan bankjegycsere azonnal megakasztotta a folyamatot és piaci bizonytalanságot okozott.

g555tt

India gazdasága július és szeptember között jelentősen, 7,3 százalékkal bővült az előző évihez képest, elsősorban a lakossági fogyasztásnak köszönhetően. A miniszterelnök bejelentése azonban komoly sebet ütött a fogyasztói bizalmon. Elemzők szerint 2018-ban térhet vissza a kereslet, amikor várhatóan alacsonyabbak lesznek a kamatok és jobb lesz a gazdaság készpénzzel való ellátottsága.