Magától tanul parkolni az Audi tanulmánya

2016.12.05. 18:12

Az Audi legújabb tanulmánya egyelőre csak parkolni tanul meg magától, de a módszer nem csak erre használható. A lényeg az önfejlesztő szoftver, amely az élőlények tanulási módszereit utánozza: saját hibáiból tanulva állítólag egészen komplikált manőverek elsajátítására is alkalmas.

Egyelőre egy 1:8 méretarányú modellbe építették be a rendszert, amely két egyszerű kamerát és tíz ultrahangos szenzort használ környezete feltérképezésére. A karosszéria ugyan egy Q2-est mintáz, de itt nem ez a lényeges, hanem a különleges program, amely a mesterséges intelligencia egy egyszerű formájának tekinthető. A rendszer célja, hogy a jármű maga keressen parkolóhelyet, és maga fejlessze tovább parkolási képességeit. A gép stratégiája az, hogy elsőként a legegyszerűbb parkolási szituációkat tanulja meg, és az ott szerzett tapasztalatokat felhasználva később komplikáltabb manőverekkel is megpróbálkozik.

A tanulni képes autóirányító rendszer az Audi Electronics Ventures munkája, az autógyártó egy olyan leányvállalatáé, amely kifejezetten fejlett elektronikai megoldások kifejlesztésével foglalkozik. Ám ez a rendszer állítólag közelebb van a megvalósításhoz, mint bárki gondolná: azt mondják, a tanuló algoritmus benne lesz a következő A8-as Driver Assistance Controller nevű alrendszerében, amely a parkolóhely-keresésen kívül forgalmi dugókban képes lesz az autót beavatkozás nélkül vezetni.

A rendszert tartalmazó modellautót egyébként egy konferencia kedvéért ütötte össze az Audi fejlesztőcsapata: a barcelonai rendezvény a neurális információfeldolgozás legújabb eredményeiről szólt.