Nem lesz új Wankel-Mazda

2016.12.07. 06:20

Sokunk képzeletét indította be a Mazda tavaly ősszel: az RX-Vision úgy nézett ki, mint amivel tovább élhet a Wankel-motoros sportkocsik kasztja. Ám Masamichi Kogai, a Mazda vezérigazgatója most összetörte az álmokat: egyelőre nem tervezik az RX sorozat folytatását. Ugyanakkor a Wankel-motor fejlesztését egyelőre nem adják fel.

Kogai az Automotive News-nak azt nyilatkozta, hogy pillanatnyilag egyáltalán nem szerepel a terveik között az MX-5-ösnél nagyobb sportkocsi gyártása. Ezzel gyakorlatilag kizárta, hogy az RX-Vision sorozatgyártásba kerüljön. „Azt hiszem, sportkocsiként az MX-5 hagyományos motorjaival, gyorsulásával és erejével sokkal vidámabb élményt kínál, mint egy RX-8 utód.” - mondta magyarázatképp.

Ugyanakkor arra is utalt, hogy a Wankel-motor fejlesztéséről egyelőre nem mondtak le. Ám egyértelművé tette, hogy csak akkor döntenének újra a gyártása mellett, ha hosszú gyártási periódusra rendezkedhetnének be. „Biztosnak kell lennünk benne, hogy a motor nem lesz rövid életű. Már a kezdetektől meg kellene felelnünk a jövőben várható környezetvédelmi szabályoknak is. Továbbra is aktívan igyekszünk kiküszöbölni a fogyasztással és károsanyag-kibocsátással kapcsolatos problémákat.” Ez annyit tesz, hogy a Mazdának továbbra is van egy Wankel-fejlesztő csapata, de áttörést Kogai szavai szerint még nem értek el.

A Mazda számára a Wankel-sportkocsi évtizedek óta presztízskérdés volt, de a japán cég valóban nem elég nagy és tőkeerős ahhoz, hogy olyan projektekbe ölje fejlesztési forrásai egy jelentős részét, amelyek elvileg sem hozhatnak hasznot. A Wankel-motor pedig, bár nagyon sok előnyös tulajdonsága is van, rövid élettartama, magas fogyasztása és károsanyag-kibocsátása miatt egyelőre ebbe a kategóriába esne.