Életfogytiglan, gázolásért?

2016.12.08. 14:00

A gyilkos sofőrök – ahogy manapság Nagy-Britanniában emlegetik őket – eddig 14 évet kaphattak legfeljebb Nagy-Britanniában, de ha elfogadják az igazságügy-minisztérium javaslatát, akkor a büntetési tétel akár valódi életfogytiglan is lehet, olyan esetekben, ha extrém gyorshajtás, közúti versenyzés, telefonálás vagy alkoholos, illetve kábítószeres befolyásoltság közben okozza valaki halálát egy sofőr.

killerdrivers

Az indoklás szerint az ilyen halálesetek családokat tesznek tönkre „Bár nem ellensúlyozhatjuk a szeretett személy halálát, biztosítani szeretnénk, hogy a büntetés a bűncselekmény súlyához illő.” - mondja Sam Gyimah, az igazságügyi tárca vezetője. Ezzel a halálos balesetet okozó autóvezetőket gyakorlatilag ugyanúgy büntetnék, mint a gyilkosságok elkövetőit. Ezzel párhuzamosan azok is komolyabb büntetést kaphatnának – akár három év börtönt – akik súlyos sérüléssel járó balesetet okoztak.

A BBC által megszólaltatott ügyvéd, Stephet Oldham, aki közlekedési bűncselekmények elkövetőinek védelmére specializálódott, azt mondja, az eddigi joggyakorlat szerint csak azokat sújtották életfogytig tartó szabadságvesztéssel, akiknél kimutatható, hogy szándékos döntés előzte meg egy-egy súlyos bűncselekmény elkövetését. Szerinte ez az elem általában teljesen hiányzik az efféle halálos balesetek esetében.

A javaslat persze még messze van attól, hogy törvényerőre emelkedjen: csak februárban kezdődhet a vitája a törvényhozásban – ekkortájt derül ki az is, hogy mi marad a drákói javaslatból, mire jogszabály lehet belőle.