Már tervezik az új Toyota GT86-ost

2016.12.08. 06:09

Az információ Karl Schlichttől, a Toyota európai részlegének vezetőjétől származik, aki azt is elmondta, hogy mikorra várható az utódmodell bemutatása.

-toyota-gt-86

„A GT86 pályafutása folytatódik.” - szögezte le Sclicht. „A típus fontos szerepet tölt be a kínálatunkban. Nem tervezzük elhagyni a sportkocsi-szegmenst. A döntés már megszületett a folytatásról, már csak egy főmérnököt kell kijelölnünk, aki a fejlesztési munkát irányítja.” - tette hozzá. A részletekről egyelőre nem esett szó – az sem egyértelmű, hogy a következő GT86 is Subaru alapokra épül-e, mint a jelenlegi, bár az igazgató szerint a koncepció – az alacsony építésű motor és a hátsókerék-hajtás – marad, azaz az ésszerűség azt diktálná, hogy fennmaradjon az együttműködés a két márka között. Az szintén kiderült, hogy mikorra készülhet el a sportkocsi második generációja: 2018 és 2019 fordulójára várható a bemutatása.

Azok után, hogy kiderült, a Toyota a Supra utódját fejleszti a BMW-vel közösen, felmerült a lehetőség, hogy a GT86 eltűnjön a kínálatból, de úgy tűnik, ez a lehetőség a japán cég vezetésében fel sem merült. A GT86-nak ugyanis nemigen létezik alternatívája – persze a műszakilag azonos Subaru BRZ-től eltekintve – mivel pontosan abba a piaci résbe illeszkedik, amely a Mazda MX-5 és a Nissan 370Z közt tágongott, korábban teljesen üresen. Így a világ minden táján eladhatónak bizonyult, Észak-Amerikától Európán át Japánig.

Emellett az egyik leghatékonyabb eszköz arra, hogy a Toyotát fiatalosabb, lendületesebb márkának mutassa, és ne csak azokkal a nagyrészt unalmas tömegmodellekkel azonosítsák, amelyek az eladásai nagy részét adják.