Az emissziós tesztek lassabb szigorítását kéri az autógyártók szervezete

2016.12.09. 14:50

Az emissziós tesztek szigorításának lassítását kéri az európai autógyártók szervezete, az ACEA az Európai Bizottságtól, hogy több idejük legyen a gyártóknak felkészülni a nem laboratóriumi tesztekre.

vds

Az ACEA az Európai Bizottság első alelnökének, Frans Timmermansnak címzett levelében a valós használati körülményeket modellező RDE (Real Driving Emissions) tesztek bevezetésének "reálisabb" ütemezését szorgalmazza, mivel az megítélésük szerint nem ad elegendő időt az autógyártóknak a felkészülésre. "A gyártóknak egyszerűen nem lesz elegendő ideje a járművek szerkezeti felépítésében, a motorok és a kipufogók kivitelében és a gyártósorok kialakításában megkövetelt változtatásokat végrehajtani"- mutatott rá Erik Jonnaert az ACEA főtitkára. A főtitkár hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ACEA elviekben támogatja az emissziós értékek mérésének a szigorítását.

A járművek emissziós értékeit az Európai Unióban a jövőben nem laboratóriumi, hanem valós használati körülmények között fogják megállapítani. Az első kísérleti mérések már a jövő év elején megkezdődnek, majd az eljárást 2017 szeptemberétől tervezik fokozatosan kötelezővé tenni, de az ütemezés sebessége még nyitott.