Márpedig ez egy új autó, értem?

2016.12.10. 16:32

Közel két évvel ezelőtt a Shelby Americannél úgy döntöttek, egy jubileumi sorozat erejéig újra gyártásba küldik a legendás Cobrát. Úgy tűnik, ötletük az Aston Martinnak is megtetszett: a britek most a DB4 GT-t élesztik újra.

db4-gt continuation 06?itok=KKmaE2sf

A modellből 1959 és 1963 között mindössze 75 példány készült. Akkoriban ötezer fontot kértek érte – ma mondhatnánk, hogy ez alig kétmillió forint, de a pénz értékének változásait is beleszámolva ez inkább 40 milliót jelentene a mostani viszonyok között. Az új példányok ennél is sokkal drágábbak lesznek.

A DB4 GT-k nem futhatnak majd közúton, kizárólag versenypályás használatra szánják a modellt a britek. Az alvázszámozást onnan folytatják, ahol a hatvanas években abbahagyták. A lemezek alatt egy soros hathengeres motort találunk majd, amelyek Tadek Marek tervei alapján készülnek, és 335 lóerőt tudnak. A blokkhoz kézi váltó tartozik. A modern elemek között FIA-homológ bukócsövet és versenyöveket is találunk.

A vevők egy nemzetközi tréningprogramban is részt vehetnek, amely során két év alatt számos ismert versenypályán fejleszthetik tudásukat. A kézzel készített Astonok első példányain 2017 harmadik negyedévében kezdenek majd dolgozni. Egy-egy autóért mintegy másfél millió fontot (560 millió forintot) kell leszurkolni.