A VW büntetése: több száz töltőállomás

2016.12.14. 06:06

A 15 milliárd dollár egy jelentős részét az amerikai villanyautó-infrastruktúra fejlesztésére fordítja a Volkswagen. És bár ezt kényszerből teszi, gyorsan talált hozzá szlogent: Felvillanyozzuk Amerikát.

egolf-chargin

Összesen tizenöt nagyvárosban, és a legforgalmasabb főutak mentén épít villanyautó-töltőket a Volkswagen annak a megállapodásnak a részeként, amelyet a dízelbotrány ellentételezéseként kötöttek az amerikai hatóságokkal. Az autógyártó több mint háromszáz töltőállomást ígér az amerikaiaknak, amelyek közül legalább kétszáz lesz gyorstöltő. A maradékot munkahelyek közelébe és lakóövezetekbe telepítik, ahol a töltési sebesség nem olyan lényeges szempont. A programot a VW ígérete szerint már 2017-ben megkezdik.

Emellett a VW-t arra is kötelezi a megállapodás, hogy minden lehetséges módon népszerűsítse az elektromos járműveket, és azt is elvállalták, hogy egy egyelőre meg nem nevezett kaliforniai városban bevezetik a fenntartható közlekedésre vonatkozó ötleteiket: többek közt autómegosztó szolgáltatást és elektromos tömegközlekedést vezetnek be.

A vállalás szerint a következő tíz év során négy, egyenként harminc hónapos időszakban költik el a beígért pénzt, természetesen az amerikai környezetvédelmi ügynökségek jóváhagyásával. Az első ilyen szakasz januárban zárul, ekkorra kell bemutatnia a Volkswagennek a befektetési terveket a szövetségi EPA és a kaliforniai CARB bizottságai előtt.