Egyenruhában az Alfa Giulia

2016.12.14. 16:49

Az olasz állami rendőrség egyelőre két Giulia Velocét állít szolgálatba, de átvettek egy Jeep Renegade-et és egy új Giuliettát is, ugyanannak a ceremóniának a keretei közt.

Manapság már az olasz rendőrségnél sem jellemző a hazai típusok monopóliuma, egyebek közt használnak Seatokat, Škodákat és Renault-kat is, de az Alfa Romeo nem maradhat ki a flottából, már csak azért sem, mert az 1950-es években használt 1900Ti-k óta mindig voltak gyors Alfák a flottában autópálya-elfogó szerepben. Az 1980-as évek közepéig szinte természetes volt, hogy az olasz hatóságok – nem csak a rendőrség, de a csendőrség is – zömmel az Alfa Romeótól vásárolt, hisz az autógyártó akkor még állami tulajdonban volt. Azóta viszont, hogy a Fiat csoport alig gyárt autókat Olaszországban, ez a kapcsolat egyre lazább.

Ezek az Alfák egyébként a leggyorsabbak közül valók: a Veloce változatban kétliteres, 280 lóerős turbómotor dolgozik, amely akár 4,9 másodperc alatt gyorsíthatja az autót százig, így valóban alkalmas lehet autópályás elfogásokra is. Járőrözésre inkább a Renegade és a Giulietta lehet alkalmas – állítólag ilyenekkel kívánják leváltani a kiöregedő Lancia Deltákat – hisz mindkettőbe 120 lóerős dízelmotor kerül. Valószínű, hogy a négy autó szolgálatba állítását nagyobb, akár több ezres megrendelések követik.