A McLaren már nem apró gyártó?

2016.12.16. 16:11

Beért a kínálatbővítés, a tavalyinál közel kétszer több autót ad el a McLaren idén - meg is lett a rohanásban a tízezredik autójuk.

A McLaren-főnök Mike Flewitt és a tízezredik
A McLaren-főnök Mike Flewitt és a tízezredik

Wokingban belehúztak. Az elmúlt három évben háromszorosára dagasztott modellkínálattal úgy felpörgött a gyártás, hogy a tavalyi 1500 után idén meglehet a háromezres eladás a britek csúcssportautó-gyártójának. Az F1-gyel 1992-ben indult márka ezzel lassacskán felkapaszkodik a kategória nagyjaihoz. Ezt mutatja a tendencia is: amíg az ötezredik autójukhoz huszonnégy évre volt szükségük, a második ötezerhez már csak kettőre. A tízezredik autójuk a héten gurult ki a gyártósorról; egy szürke 570S volt az.

A számok jól mutatják, nem volt hiába a kínálat és a wokingi személyzet felpumpálása. Évi háromezer autó már nem a kispálya a csúcssportautóknál, és a McLaren még nem állt le a bővítéssel: a következő hat évben további tizenöt új modellt, illetve modellváltozatot terveznek, és 2022-re elérnék a 4500 autó/év tempót. Összehasonlításként: a Ferrari tavaly 7664 autót adott el, a Lamborhini viszont nincs már messze. Náluk 3245 volt a tavalyi eredmény.