Az AMG GT-ből lesz az új Mercedes SL

2016.12.16. 07:02

Az SL valaha a leggyorsabb Mercedes volt, de a generációk során nagy, lusta luxusmodell vált belőle. Ez azonban hamarosan megváltozhat: az Autocar információi szerint a következő generáció fejlesztését az AMG-re bízták, ahol évek óta dolgoznak a típuson.

A döntés részben persze gazdasági természetű: az AMG GT gyártása is olcsóbbá válhat, ha az alapjait más modellekben is felhasználják. Itt pedig épp erről van szó: az SL padlólemeze, és jórészt a hajtáslánca is a GT-éből származik majd, így a közös alkatrészek fejlesztésére nem kell költenie a Mercedesnek, és a gyártásuk is olcsóbbá válhat a szérianagyság növekedése révén. Az SL persze nagyobb lesz, mint az AMG GT, de az Autocar értesülései szerint a csúcsváltozat ugyanazt a négyliteres V8-ast kapja meg, amely a GT-ben is dolgozik. Az alapváltozatokba azonban várhatóan az új háromliteres soros hathengerest építik majd, amelyet nemrég mutattak be 408 lóerővel, de a pletykák szerint lesz erősebb kivitele is.

Egyelőre bizonytalan, hogy készül-e az SL-ből V12-es változat – egy ilyen kivitel létezését elsősorban a magasabb presztízs indokolná. Az viszont egyértelműnek tűnik, hogy az R233 kódú új SL az AMG GT alumínium alapstruktúrájának köszönhetően sokkal könnyebb lehet, minta jelenleg futó modell, és a hátsó tengely előtt elhelyezett váltó a súlyelosztását is kedvezőbbé teheti. Mindez nyilván jót tesz majd a típus dinamikájának és fogyasztásának egyaránt. Így ez lehet az első generáció óta a legjobb vezetési élményt nyújtó SL változat.

Az aktuális SL iránt ugyan látványosan csökken a kereslet, de a leváltását nem sietik el: ha igaz, az új generációt 2019-ben tervezik bemutatni.