Még mindig a fehér a legnépszerűbb autószín

2016.12.18. 07:09

India az ezüsttel lázad, ha a kínaiakon múlna, tízből hat autó fehér lenne – kijött 2016-os autószín-statisztikájával az Axalta autóipari festékgyártó. Kapaszkodik a fekete, holtversenyben a szürke az ezüsttel.

10310115

Az Axalta egy ideje már minden évben összedob egy régiókra bontott tanulmányt az autószín-trendekről. A 2016-os eladásokból készült statisztikájuk szerint egy ideig még nem kell félteni a fehér első helyét: 37 százalékos részesedésével még rá is fejelt két százalékot a tavalyi 35-re. Ebben nagy szerepe lehet a kínai lendületnek, a világ jelenleg legnagyobb autópiacán továbbra is brutális előnnyel húz: 100-ból 57 új autót fehérben vettek náluk idén, ami még a 48 százalékos összázsiai arányt is magasan veri.

efewv.png

Bár világszinten távolról nézi csak az első helyet, Európában és Észak-Amerikában sikerült kihoznia szorosra a meccset a feketének. Az USA-t és Kanadát jelentő észak-amerikai piacokon csak négy százalékkal marad el a fehértől, de Európában, ahol minden ötödik autót feketében vesznek is csak hét százalékkal.

A szürke és az ezüst meccse idén is tart. Utóbbinál Indiában nem volt népszerűbb autószín idén, de a komplett dél-amerikai és afrikai piacot is lehozta a második helyen.