A Nissan már tudja, mitől lesz olcsó az új Leaf

2016.12.20. 10:45

Amennyire lehet, a közeljövőben elmosná az árkülönbséget a hagyományos és a villanyautók között a Nissan – ezzel a szándékkal nyilván nincs egyedül, de már tervük is van rá: a következő Leaf platformja nemhogy a Renault-ig, de egész a Mitsubishiig elérne. 

leaf

Egy japán újság írta meg a Nissan stratégiáját villanyautó-fronton. A japánok villanyautója, a Leaf 2010 óta van a piacon, és bár ebben a hat évben többször frissítették, nemrég pedig kapott egy nagyobb akkucsomagot, ha tartják az autóiparban szokásos tempót, még két év és jön a generációváltás. Hogy mikor jön, arról nem tudni konkrétat, iparági hírek szerint viszont már eldőlt, hogy nem marad a Nissané a második generációs Leaf alapja.

A Renault-Nissannál nem példátlan húzás a platformmegosztás, most azonban tovább csökkentheti a fejlesztési/termelési költséget, hogy beveszik a buliba a Mitsubishit is, amely idén májusban került a Nissan közvetlen irányítása alá. Valószínű amolyan Kadjar-Qashqai-féle közösködésről lesz szó a következő Leafnél, azaz a dizájnon túl szinte minden közös lesz majd, ami jelentősen leviszi a költségeket/gyártott autó. A Mitsu változatáról még semmit sem tudni, a Renault-ról azonban úgy hallani, a következő Zoé kapja meg a Leaf-platformot.