Megint téma az Alfa Forma-1-es visszatérése

2016.12.21. 11:25

Megint közel a Formula-1-es visszatéréshez az Alfa Romeo. Sergio Marchionne Fiat-vezérigazgató újra komolyan beszélt ezirányú terveiről, amik most, hogy szép napokat él a márka és vannak jó fiatal olasz autóversenyzők, akár össze is jöhet a közeljövőben. 

Marchione

Marchionne a vállalat karácsonyi partiján beszélt az Alfa Romeo lehetséges Formula-1-es visszatéréséről. A vezér a GP2-es Antonio Giovinazzi friss ferraris szerződése kapcsán melegítette fel a számára kedves témát, és konkrétan kijelentette, hogy helyet kell találniuk a projektnek. Mint mondja, egy F1-es Alfa Romeo csapat tökéletes neveldéje lehetne a fiatal olasz autóversenyzőknek. Mondjuk egy remek lépcsőfok egy ferraris szerződés előtt, mint a Torro Rosso és a Red Bull párosnál. Itt az Alfa lehetne úgymond a B csapat, a Ferrari privát előszobája.

Niki Lauda egy Brabham BT48 - Alfa Romeóban 1979-ben
Niki Lauda egy Brabham BT48 - Alfa Romeóban 1979-ben

Az Alfa Romeónak az ötvenes éveket leszámítva nem sok sikere volt a Forma-1-ben. 1950-ben és '51-ben összesen tíz futamot nyertek, a Ferrari mellett nekik voltak a legjobb autóik, majd később motorszállítóként és saját csapattal visszatértek párszor, de kevés sikerrel. Ha összejönne, amiről Marchionne beszélt, három évtized után állna újra Alfa egy F1-es futam rajtjánál. De hogy mikor lehet ezekből a gyenge lábakon álló tervekből valóság még sok mindentől függ. Első sorban az Alfa saját anyagi helyzetétől, aminek stabilitása a visszatérés egyik feltétele. A Giuliával és a Stelvióval ez talán még össze is jön.