Tőzsdére készül a Volvo

2016.12.21. 13:55

A céget néhány éve megvásárló kínai tulajdonos tőzsdére vinné a Volvo Cars-t. Már a tőkéjük is megvan hozzá.

Volvo

A Volvo Cars kedden közölte: öt milliárd svéd koronát (160 milliárd forint) sikerült összegyűjtenie három svéd intézményi befektetőtől, hogy jelezze a piac felé tőkeerejét, és ezzel egy lépéssel közelebb került régi céljához, a tőzsdei kibocsátáshoz. A zárt körben értékesített részvénycsomagot két nyugdíjalap és egy biztosítótársaság vásárolta meg.

A Volvo Cars-t hét évvel ezelőtt, 1,8 milliárd dollárért vásárolta meg a kínai Zhejiang Geely Holdings az amerikai Ford Motor co.-tól. Akkor még veszteséges volt a vállalat, de a kínai anyacégnek végül sikerült nyereségessé tennie a márkát, miután új gyártóegységekbe és modellekbe fektetett. Az eredmény az eladáson is látszik: a Volvo Cars idén várhatóan megdönti a tavalyi, darabszámban mért értékesítési rekordját: az idén az év elejétől novemberig 473 ezer 528 autót adott el.

Egyelőre nem tudni, pontosan mikor lépne a tőzsdére a vállalat. A Zhejiang Geely Holdings tulajdonosának szóvivője annyit elárult, hogy ezt nem a közvetlen közeljövőben kell várni.