Ez lehet a mindent vivő über-Audi

2016.12.22. 11:18

Új hobbiterepjáró bemutatására készül az Audi. A Q8 tanulmányként mutatkozik be a januári Detroiti Autószalonon, és a Q7-tel osztozik majd a műszaki alapokon.

Az Audi ezt a modellt a BMW X6 és a Mercedes-Benz GLE ellen küldené harcba. Az MLB-platformra épülő óriás-SUV turbós benzines és dízelmotorokat kap majd, méghozzá V6-osokat és V8-asokat. Ezen kívül hibridhajtással is elérhető lesz – ugyanazt a hajtásláncot a következő Porsche Cayenne-ben is viszontláthatjuk. A Q8 minden olyan finomságot megkap, amit a hamarosan érkező új A8-asba belepakolnak. Így lesz 48 voltos elektromos rendszere, nagy felbontású OLED-kijelzői, és önvezető funkciókkal is felszerelik.

Méretben a Q7-tel szinte azonos lesz az újdonság, a tetővonal lejtéséből adódóan viszont hátul kevesebb fejtérrel gazdálkodhatunk. Igaz, a gyáriak szerint maga a lejtés később indul, így a konkurenseknél tágasabbnak ígérik az Audit. A formatervben pedig próbálták kicsit megidézni az Ur-Quattrót, szerintük ez a kerékíveknél és a C-oszlopnál sikerült is.

A Q8-at a január elején kezdődő Detroiti Autószalonon mutatják meg először a nagyközönségnek – legalábbis tanulmány formájában. Azt egyelőre nem tudni, hogy sorozatgyártásba mikor kerülhet, és az árazásával kapcsolatban is vannak még kérdések.