Napelemes út épült Franciaországban

2016.12.22. 17:12

A világ első napelemekkel burkolt útját avatták fel csütörtökön Franciaországban. Egyelőre tesztprojektről van szó, de a 2800 négyzetméteres felületen elhelyezett napelempanelek, amelyeken naponta számos autó gördül át, elegendő áramot termelnek egy ötezer lakosú község utcai világításának ellátásához.

napelem

Ségolene Royal környezetvédelmi miniszter nyitotta meg az egy kilométer hosszú útszakaszt az észak-franciaországi Tourouvre-ban, Normandiában. A francia állam ötmillió euróval (más félmilliárd forinttal) támogatta a projekt megvalósítását, és Royal bejelentése szerint ilyen napelemes utak építését az ország egyéb részeiben is támogatni fogják. "Ez egy olyan prototípus, amely a nemzetközi érdeklődést is felkeltheti. Zseniális ötlet: azt a teret alkalmazza, melyet valami másra is használ, és a nagyon sűrűn lakott országokban nem vesz igénybe még több mezőgazdasági területet" - fogalmazott a miniszter. 

napelemes út

Bár ígéretes megoldásnak tűnnek, a napelemes utak ellen szól, hogy lényegesen drágábbak, mint a hagyományos napelemes berendezések. A megújuló energiák francia érdekvédelmi szövetségének (SER) információi szerint a napelemes utakból nyert energia jelenleg 13-szor drágább, mint a hagyományos napelemekből származó. A napelemes cellák ráadásul a talajon laposan, nem döntve helyezkednek el, mint például a háztetőkön, ezért kevesebb áramot termelnek. A technika bírálói szerint Franciaországban elegendő szabad felület van a házak, középületek és ipari telepek tetején, ezért nincs szükség a drága napelemes utakra. Emellett be kell még bizonyítani, mennyire stabilak ezek a napelemek a hétköznapokban. A felület tapadására egyébiránt azt mondják, ugyanolyan, mint a hagyományos útburkolatnak.