A Faraday Future máris lehúzza a rolót?

2016.12.25. 14:25

Alig egy éve hangzatos ígéretekkel robbant be a köztudatba a Faraday Future. Érdekes és izgalmas technikát álmodtak meg, majd néhány hónappal később kicsit visszavettek a lendületből, és óvatosabban fogalmazták meg terveiket. Most úgy tűnik, mindennek reszeltek.

A cégnél ugyanis egy dolog biztosan hiányzik az ambiciózus célok eléréséhez: a pénz. Abból viszont nem kevés. A hírek szerint halomban állnak a kifizetetlen számlák, perrel fenyegetnek a beszállítók és kezdenek elszivárogni a szakemberek is. Tartozásuk állítólag több százmillió dollárra rúg. Ha így folytatódnak a dolgok, és nem találnak befektetőt, februárban lehúzhatják a rolót.

A helyzetet egyik jelenlegi befektetőjük sem könnyíti meg: a kínai LeEco saját villanyautójának tervezéséhez vett kölcsön munkaerőt a Faraday Future-től, a dolgozók szerint azonban végül egy árva centet nem fizettek mind a mai napig. Egy korábbi alkalmazott szerint a távol-keletiek csak szolgaként tekintenek a vállalatra.

A The Verge névtelensége biztosítását kérő forrásra hivatkozva azt írja, hogy a Ferrari korábbi Forma-1-es főnöke, Marco Mattiacci már el is hagyta a süllyedő hajót, de nem volt egyedül. Jörg Sommer, aki a Volkswagentől érkezett a Faraday-hez, szintén a távozás mellett döntött. Igaz, azt nem tudni biztosan, hogy ez a szakemberek saját elhatározása volt, vagy a jól fizetett fejeseket a vállalat küldte el, hogy spóroljon a bérükön.

A Faraday Future egyelőre nem kommentálta hivatalosan a jövőjével kapcsolatos értesüléseket.