Lomok alól került elő az egyik legritkább BMW

2016.12.29. 14:53

A barn find kifejezés az angolszász autós kultúrkörben arra utal, amikor valaki vesz egy lepukkant ingatlant, aminek garázsából, pajtájából vagy épp erdejéből előkerül egy ritka, értékes autó. Most a német BMW kereskedő és felújító, a Mint Classics talált egy M1-est egy garázs mélyén.

Az autó 1980-as gyártású és 1982-ben állították le. Az azóta eltelt 34 évben nem nyúltak hozzá, csak a port és a lomokat gyűjtötte a tetején, még a gumik is azok, amikkel kigurult az összeszerelő üzemből. Az állapota nem túl biztató, de a mindössze 7392 kilométert futott autót a műhely mindenképp visszaállítja az eredeti állapotába. Állításuk szerint a beltér és a kaszni lesz a munka könnyebbik része, de a több mint három évtizede mozdulatlan hajtáslánc tartogathat meglepetéseket.

Az 1978 és 1981 között gyártott M1-es BMW-ből 457 darab készült. A középmotoros sportkocsit az olasz Giugario műhely tervezte, a mechanika finomításával pedig a Lamborghinit bízták meg. A gyártás is az olaszoknál zajlott volna, de a Lamborghini anyagi helyzete miatt ez végül meghiúsult. A 3,5 literes sorhatos motor mechanikus befecskendezést, hengerenkénti pillangószelepet és dupla vezérműtengelyt kapott, 277 lóerőre volt képes. Mivel az M1 mindössze 1,3 tonna, még mai mércével is elég jól megy, de nem valószínű, hogy bárki is emiatt venné meg. Az árveréssel foglalkozó oldalakon nem ritka az olyan példány, amiért legalább félmillió dollárt kérnek, így elég jó befektetés lehet a kész autó megvásárlása.