Újra lesz Tesla sportkocsi

2016.12.30. 07:00 Módosítva: 2016.12.30. 07:00

Eddig is utaltak arra jelek, hogy a Tesla ismét a Roadsterhez hasonló sportkocsit fog gyártani, de a vállalatot vezető Elon Musk most szokásához híven Twitteren jelentette be a dolgot, az egyik követőjének kérdésére válaszolva.

Sokkal több nem derül ki, viszont idén májusban a Tesla Észak-Európáért felelős menedzsere, Peter Bardenfelth-Hansen azt állította, hogy a következő sportkocsijuk kicsit nagyobb és kicsit gyorsabb lesz, mint az elődje. Ez jelentheti azt, hogy a Model S műszaki alapjaira építkeznek, így egy nagyobb kupé készül, de használhatják a nem rég bemutatott, kisebb méretű Model 3 műszaki alapjait is egy filigrán sportkocsihoz.

0h8e6227

Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy az új modell nem jelenik meg az évtized vége előtt, és az is valószínű, hogy ezúttal egy önálló modellt fejlesztenek, nem egy már korábban létező autót alakítanak elektromos hajtásúra, ahogy azt a Roadsternél tették. Korábban az is kiderült, hogy ennek az autónak is lesz egy gyorsulásra kihegyezett beállítása, mint a Model S és X-nél a Ludicrous mód, ám elképzelhető, hogy a sportkocsinál maximum plaid-nek hívják majd, utalva ezzel az 1987-es Ürgolyhók című vígjátékra.

roadster10h8e62681

A Tesla Roadstert 2008 és 2012 között gyártották, ez volt a kaliforniai gyártó első modellje, Európában 84 ezer eurós áron lehetett megvásárolni. Az autó tulajdonképpen egy Lotus Elise volt, éppen csak átszabott kasznival, elektromos hajtáslánccal. A villanymotor az utolsó kiadásnál már 290 lóerőt és 400 newtonmétert adott le, a hatótáv a gyár ígérete szerint pedig megközelítette a 400 kilométert. Most pedig nézzék meg, ahogy Csikós kipróbálja a Model X önvezető funkcióját: