Új rekord: ennél magasabban még nem állt híd

2016.12.31. 11:17

Minden más hídnál magasabban ível a föld felett, három órát rövidít egy forgalmas útvonalon a dél-kínai Kujcsou szerdán átadott új hídja, a Pejpancsiang-híd.

legmagasabb híd

Nem elég, hogy az eddigi négyről egy órára rövidíti az utat Xuanwei és Suicheng között, a függőhíd építésével egyben egy világrekordot is begyűjtött Kujcsou tartomány. Az 1341 méter hosszú Pejpancsiang 565 méterrel magasodik az általa átívelt azonos nevű völgy fölé. Pontosabban annak legmélyebb pontja fölé.

A hidat 2013-ban kezdték építeni, végül egymilliárd jüanból (42 milliárd forint) készült el. A szakértők szerint a szél jelentette az egyik legnagyobb kihívást a munkálatok során, így a szokásostól eltérően a híd nagyobb darabjai nem előre összerakva érkeztek meg, hanem a helyszínen illesztették össze őket. A Pejpancsianggal az ország tíz legmagasabb hídja közül immár hét a hegyvidékes Kujcsou tartományban áll. A világ legmagasabban futó hídja cím is övék, de a legmagasabb hídszerkezet rekordja továbbra is Európáé. A francia Millau-i viadukt 342 méterével magasan az első.