Zöld utat kaptak az önvezető Mercedesek

2017.01.01. 09:42

Közúton is tesztelheti a jövőben önvezető autóit a Mercedes-Benz. Erre a német szövetségi kormány legutóbbi döntése ad lehetőséget. A valós körülmények között végzett próbák komoly segítséget jelenthetnek a fejlesztőmérnököknek.

mercedes-benz-v-class-davos-1 653

A németek legújabb prototípusait az úgynevezett DAVOS (Daimler Autonomous Vehicle Operating System) rendszerrel szerelték fel. Ezek fejlett lidar-szenzorokkal dolgoznak, a járművek pedig elméletileg képesek az önálló közlekedésre. A közúti tesztek során viszont minden autóban két képzett szakember ül majd, és felügyeli a történéseket. A V osztályon alapuló tesztautók rendszere képes mélytanulásra is, azaz saját hibáiból okulva fejlődik.

A valós körülmények között zajló tesztek segítségével alaposabban fel tudják mérni, mennyire jól működik jelenleg a DAVOS, és a továbbfejlesztés, finomhangolás is hatékonyabb lehet. A Mercedes egyébként nem konkrét céldátumot ígér a sorozatgyártású, teljesen önvezető autók bevezetésére. Annyit mondanak: amint a technológia lehetővé teszi, és a megfelelő szabályozások is megszületnek, ők is beszállnak.