Újra támad a Dodge Neon?

2017.01.02. 17:36

Szabályosan sokkolta Észak-Amerikát, amikor tavaly kiderült, hogy a Dodge Dartot – amely négy évesen még nem számított öreg autónak – nem gyártja tovább a Chrysler. A helyén a Jeep Wrangler következő generációját gyártják az idén ősztől, viszont utódja egyelőre nincs. Az FCA vezetése külső gyártót keresett az utód gyártására, de lehet, hogy mégis házon belül születik megoldást.

A pletykákat az indította útnak, hogy bemutatták az új Dodge Neon típust, igaz, egyelőre csak Mexikóban. Az autó helyben készül, és csavarra megegyezik a Fiat Tipo szedánnal, azaz elvileg nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Államokban is bemutassák. A mexikói motorválaszték persze nem egészen felel meg az amerikai elvárásoknak, mivel mint 110 lóerő alatt van, de aligha okozna gondot egy erősebb motor beépítése. És a Tipo tudja, ami Amerikában számít: a méretéhez képest tágas, és nagyon olcsón gyártható. Így akár veszélyes vetélytársa lehetne a Chevrolet Cruze-nak, a Ford Focusnak vagy épp a Toyota Corollának, amelyek meghatározó szereplői a belépőmodellek piacának.

Egyáltalán nem biztos persze, hogy az FCA rá is szánja a szükséges összeget a típus engedélyeztetésére és piaci bevezetésére – ez önmagában is egy kisebb vagyon, akár több százmillió dollár is lehet – de ha a Dodge Neon eltűnésével nem szeretnék feladni teljesen a kisebb személyautók piacát, az új Neon a kézenfekvő megoldás.