Betiltottak néhány BMW-t, Nissant és Porschét

2017.01.04. 06:15

A dél-koreai Környezetvédelmi Minisztérium jelentette be, hogy tíz autótípus forgalmazását tiltották meg az országban, miután a vizsgálatokon kiderült, hogy nem felelnek meg a helyi környezetvédelmi szabályoknak. A bírság nem nagy, és viszonylag kevés autót adtak el a kérdéses típusokból – a kár inkább erkölcsi.

A Volkswagen dízelbotránya kapcsán már hoztak hasonló döntést Dél-Koreában tavaly is, de a távol-keleti országban nem végeztek félmunkát. Miután kiderült, hogy a VW manipulált károsanyag- és zajkibocsátási értékeket adott át a hatóságoknak, alaposabb vizsgálatot indítottak. Úgy néz ki, ezeken nem csak a VW csoport modelljei akadtak fenn, bár a tíz autóból hét Porsche. A BMW X5 M, az Infiniti Q50, a Porsche Macan S Diesel, Cayenne SE Hybrid és Turbo, a 918 Spyder, Cayman GTS, 911 GT3 és Panamera SE Hybrid, a valamint a dízelmotoros Nissan Qashqai esetében találtak szabálytalanságot. Ezek mindaddig nem forgalmazhatók, amíg nem sikerül igazolni, hogy a szériamodellek minden hatályos szabálynak megfelelnek.

A BMW és a Nissan koreai képviselői jelezték, hogy megpróbálják megszerezni a kérdéses engedélyeket, a Porsche azonban egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy milyen lépéseket tervez tenni dél-koreai eladásai fenntartása érdekében.