Így működik a Tesla legőrültebb üzemmódja

2017.01.13. 06:48

A Model S P100D változat legfrissebb szoftvere lehetővé teszi még egy kis plusz teljesítmény felszabadítását. Ezzel a gyorsulás 96 km/h-ra a korábbi 2,5 másodperc alá is vihető, de ehhez hosszas varázslásra van szükség.

Elon Musk korábbi közlése szerint a Ludicrous Plus üzemmód 2,5-ről 2,4 másodpercre csökkentheti a gyorsulás idejét 60 mérföld/órás, azaz 96 km/h-s tempóig, negyed mérföldön pedig 10,6 másodperces időt tud az autó. Ám hogy a plusz erőt felszabadíthassuk, kell egy kis hókuszpókusz a menürendszerben. A Ludicrous üzemmód ikonját legalább 5 másodpercig érintve jön elő a választási lehetősége: tényleg így akarjuk koptatni a hajtásláncot? Választhatjuk, hogy „nem, anyucit akarom”, és hogy „igen, csapjunk bele” - és az az érzésünk, a kék gombhoz senki nem nyúlna ilyen tálalás mellett. Ezek után már csak Launch – vagyis rajt – üzemmódra kell váltani, és jöhet a gyorsulás.

A DragTimes tesztje alapján a dolog működik is: 2,46 másodperc alatt volt meg a 60 mérföld/óra. Számítások szerint a motorok összteljesítménye úgy 33 lóerővel nő, annak köszönhetően, hogy a rendszer ilyenkor 50 fokig engedi az akkucsomag hőmérsékletét. Mondjuk az egésznek csak abból a szempontból lehet bármi értelme, hogy a Faraday Future FF 91-ese elvben 2,39 másodperc alatt gyorsul hatvan mérföldre, és a P100D így elvben képes lehet lépést tartani a riválissal, egyébként az egy tizedmásodperces különbség a gyorsulásban emberi érzékekkel kimutathatatlan. A számháború azonban igenis számít a vásárlóknak, és ezt nyilvánvalóan tudják a Teslánál is.