Elviszik az autóforgalmat a Stonehenge mellől

2017.01.14. 10:04

A brit közlekedési tárca jelentette, két milliárd fontért csillapítják a forgalmat a Stonhenge közelében. Alagút épül a sík vidéken. 

kep

Európa egyik legjelentősebb őskőkori építménye, a Stonehenge mintegy ötezer éves. Közvetlen közelében fut a kamion- és autóforgalommal erősen terhelt A303-as út, aminek közelsége egyrészt nagyon lehangoló látvány, másrészt a folyamatos zaj és légszennyezettség sem a turistáknak, sem a köveknek nem tesz jót.

A leghíresebb brit őskőkori műemlék alá tervezett 2,9 kilométer hosszú alagút építése annak a kétmilliárd font költségvetésű útfelújítási programnak a része, amellyel a világörökség részét képező 25 négyzetkilométernyi terület közlekedési problémáit akarják megoldani. Ennek értelmében az A303-as út Stonehenge-hez közeli szakaszát távolabbi nyomtávra terelik, a közvetlen közelében lévő szakasz pedig a föld alá kerül.

Feketével az új út nyomvonala, fehér szaggatottal az alagúté
Feketével az új út nyomvonala, fehér szaggatottal az alagúté

A műemlékvédelemért felelős English Heritage nagyon fontos lépésként méltatta a brit kormány döntését. A hatóság régóta aggódik a műemlék térségének autóforgalma miatt, több tízezer gépkocsi halad el naponta a Stonehenge és a körzetében lévő régészeti lelőhelyek mellett. Egyes műemlékvédelmi csoportok szerint még ez az alagút sem nyújt teljes megoldást, ők legalább négy kilométeres alagút építését szorgalmazták, mondván, csak az nyújthatna kellő védelmet a Stonehenge-nek.