Van már McLaren óra is, 300 millióért

2017.01.19. 14:16

Picit túlzónak érezzük azt is, hogy egy autóért elkérnek dollárban vagy euróban hét számjegyű összeget, de az autó, különösen egy szupersportkocsi valószínűleg a legkomplikáltabb polgári felhasználásra szánt fogyasztási cikk a magánrepülőgépeken innen. Így valahol érthető, ha ilyen nagyságrendig szöknek fel az árak. Az egy kicsivel nehezebben védhető, ha egy karóra kerül ennyibe, de ilyen is akad – méghozzá McLaren néven.

A brit sportkocsigyártó nemrég szakított régi partnerével, a TAG-gal, amely egyebek közt az óra-üzlet egyik komoly neve is, de nem maradt sokáig partner nélkül. A Richard Mille nevű, méregdrága mesterműveiről ismert óragyártó szegődött a McLaren mellé, és mutatott be egy karórát a sportkocsigyártó nevével. A szerkezet teljes neve RM50-03 Tourbillon Split Second Cronograph, és ha egyáltalán értelmes az efféle képzavar, valóban az órák McLarenje. Forgó szerkezetű tourbillon-mechanika teszi még pontosabbá, amely percenként megforgatja az egész óraszerkezetet, és vagy 70 órát működik húzás nélkül.

A mechanikus tökéletesség e példája összesen 7 grammot nyom, a teljes óra pedig 40-et, ami egy teniszlabda tömegének felel meg. Igazán drágává is a burkolatban alkalmazott anyagok teszik: a precízen megmunkált titán és karbonszálas műanyag mellett nanotechnológiával előállított grafént is tartalmaz. Ez a kivételesen könnyű és erős anyag olyasmi, amivel a McLaren is csak kísérletezik, és állítólag az eredményeket az óragyártó is felhasználhatta.

A spéci karórához persze már hozzájutni sem lesz egyszerű: összesen 75 példányt gyártanak belőle, és bár mindegyikhez jár egy szép nagy, 1:5 méretarányú McLaren MP4-32 makett is – az autóé, amellyel az F1-es csapat az idén rajthoz áll – egymillió dollárra becsült árával így is a legdrágább karórák közé tartozik. Nem mellesleg ennyiért már a McLaren legdrágább sportkocsijából, a P1-esből is haza lehetett vinni egyet, azaz tényleg csak néhány nagyon gazdag és nagyon megszállott gyűjtőre számíthat a gyártó. Nyilván ők is csak remélhetik, hogy találnak hetvenöt ilyet.