Meghalt a Lamborghini legendás tervezője

2017.01.24. 17:07

Miközben fennállása legsikeresebb évén van túl, történelme egyik legfontosabb alakját vesztette el a Lamborghini. Nyolcvanévesen meghalt Paolo Stanzani olasz mérnök, a középmotoros sportautók atyja.

erve

Paolo Stanzani 1963-ban, két évvel a műszaki diploma megszerzése után kezdte a munkát a Lamborghininél. Az olasz sportautó-márkánál ekkor már folyt a 350GT és a 400GT gyártása, az ifjú Stanzani és a hozzá hasonlóan lelkes és fiatal Marcello Gandini formatervező, valamint Gian Paolo Dallara motorfejlesztő társaságában pedig nekilátott, hogy a kor trendjeivel szembe menve építsen egy utcai sportautót. Ez lett a Miura, az első V12-es motorral szerelt középmotoros utcai sportautó, egyben a szupersportkocsi-kategória megteremtője is. Stanzani technikai igazgatóként ott volt még hatvanas-hetvenes évek más nagy Lamborghinijei mellett: az ő felügyelete alatt készült az Espada, a Jarama, a Miura SV, a Urraco és a Countach.

Stanzani első nagy műve, a Miura tavaly volt ötvenéves. A modell ünneplésén még részt vett; január 18-án, nyolcvanévesen érte a halál.