Elhagyatva pusztulnak a VW csalós dízelei

2017.01.25. 15:29

Elhagyott futballstadionban, katonai reptéren és kikötőben várják sorsukat a Volkswagen csalós dízelei az Egyesült Államokban. A dízelbotrány kirobbanása után a német gyártó kénytelen volt leállítani az érintett modellek értékesítését a tengerentúlon, ami természetesen alaposan meglátszott a teljes palettára vonatkozó eladási adatokon is. A VW-nek rengeteg pénzébe kerül az ügy, amelynek része a csalószoftveres autókra kirótt visszavásárlási kötelezettség is. A Jalopnik azt is megtalálta, hol tárolják az el nem adott és visszavett járműveket.

Összességében több mint 400 ezer autóról van szó – ezek sorsa még mindig kérdéses. Ha a javítást jóváhagyja az EPA és a CARB, akkor még menthetőek, ha pedig nem, akkor irány a bontó. Az átmeneti időszakban mindenesetre meg kell oldani a tárolást. Ezt régiónként különböző helyszíneken teszik. A járművek egy része a Detroit Lions amerikaifutball-csapat elhagyott stadionjában, a Pontiac Silverdome-ban parkol, de jutott belőlük az egykor katonai célokat szolgáló San Bernardinó-i reptérre és egy baltimore-i kikötőbe is.

A jelenleg gazdátlanul pusztuló autókkal kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Sokan azt mondják: bármit is követett el a Volkswagen, ezeknek a járműveknek nem kellene kárba veszniük. Számos országban, ahol esetleg a környezetvédelmi előírások is megengedőbbek, jelentősen javítana az emberek életminőségén ez az autópark. Mások pedig inkább monster truck versenyek kellékeiként hasznosítanák a VW-ket.

Mi legyen a csalós dízelek sorsa?

Forrás: Jalopnik