Így még nem láttad a McLaren F1-et

2017.01.29. 07:34

Közel húszéves, de soha nem látott videót tett közzé a McLaren az idén húszesztendős F1-ről. A történet még 1993-ban kezdődött, amikor az XP3 kódnevű prototípussal 371 km/h-s sebességet tudtak elérni az olaszországi Nardo versenypályáján. Öt évvel később a Volkswagen németországi tesztpályájára, Ehra-Lessienbe már az XP5-öt vitték el.

A BMW-motorral hajtott sportautó volánjához a Le Mans-i győztes Andy Wallace-t ültették, aki először 388 km/h-ig tolta. Aztán kibulizta a mérnököknél, hogy emeljék meg kicsit a maximális fordulatszámot. Így már 391-et tudott menni. Wallace szerint ez már tényleg a maximum volt, többre nem lett volna képes a technika. Számára azonban így is ez a valaha gyártott legjobb gép.

Az F1 egyébként sokáig a leggyorsabb utcán is használható autó volt. Hivatalos sebességrekordja 386,7 km/h, amelyet az előírások szerint mértek: ugyanazt a szakaszt oda-vissza is teljesítenie kellett, majd az átlagot jegyezték be. Ezt 12 évvel később a kompresszoros Koenigsegg CCR döntötte meg, majd a négyturbós Bugatti Veyron nyomta le a Koenigsegget. Igaz, a McLaren a szívómotoros autók között továbbra is csúcstartó.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.