Detroit kinyírná a fogyasztás-korlátozásokat

2017.01.30. 17:30

Lehet, hogy az autógyártóknak sokba kerül majd Donald Trump elnöksége, de nem kizárt, hogy a detroiti hármak végül jól jönnek ki a radikális vezetővel való tárgyalásokból. A Bloomberg híre szerint a GM, a Ford és a Fiat-Chrysler vezetése az autók átlagfogyasztását korlátozó szabvány, a CAFE felpuhítását próbálja elérni, és úgy tűnik, már el is kezdték a manővert.

Mary Barra (GM), Sergio Marchionne (Fiat Chrysler) és Mark Fields (Ford)
Mary Barra (GM), Sergio Marchionne (Fiat Chrysler) és Mark Fields (Ford)

A Bloomberg híre szerint Mark Fields, a Ford vezérigazgatója tárgyalt a nemrég beiktatott elnökkel, de úgy hallani, Mary Barra és Sergio Marchionne, a GM és az FCA vezetőjének véleményét, azaz egész Detroitét képviselte. A lényeg, hogy a korábban megszavazott fogyasztási normákat fel szeretnék puhítani. A szakkifejezés, amit itt használnak, a kereslet-alapú fogyasztáskorlátozás, ami lényegében az egész rendszer kiiktatását jelentené, hisz a jelenlegi üzemanyag-árak mellett az Egyesült Államokban nincs valódi kereslet a takarékos autók iránt.

Elemzők szerint Barra, Fields és Marchionne a jelenlegi határértékek hosszú távú megtartásában érdekelt. Ez azt jelentené, hogy egyrészt megtarthatnák a jelenlegi termékstruktúrát, nem kellene dollár-tízmilliárdokat ölniük elektromos, hibrid vagy hidrogén-üzemű modellek kifejlesztésébe. Másrészt drasztikusan csökkentenék az új villanyautó-gyártók – a Tesla, a Faraday Future és a többi hasonló cég – piaci terjeszkedésének esélyét. A tervek szerint 2025-re a jelenleginél sokkal szigorúbb szabványok léptek volna életbe: az EPA, az Egyesült Államok környezetvédelmi ügynöksége 54,5 mérföld/gallonról, azaz 4,32 liter/100 km-es átlagfogyasztási célról beszélt, ami a jelenlegi átlagos amerikai autóméret mellett csak drasztikus műszaki fejlesztésekkel lenne tartható. Arra pedig nincs igazán esély, hogy a vásárlókat át tudnák szoktatni a kisautó-használatra.

A jelenlegi szabvány személyautók esetén 30,2, könnyű teherautók (azaz az Amerikában divatos, személyautóként használt nagy pick-upok és terepjárók) esetében 24,1 mérföld/gallont ír elő, ami 7,8 illetve 9,8 litert jelent 100 kilométeren. Ez kényelmesen tartható a jelenleg használt benzinmotorokkal, de a 2025-ös célszámot, különösen úgy, hogy Észak-Amerikában a VW botránya után a dízelmotorra való áttérés sem igazán lehetséges, nagyon drága lenne hozni.

A detroiti három valószínűleg abban bízik, hogy Trump – aki korábban már kifejezte, hogy a környezetvédelem kérdését mennyire nem tartja semmire – meggyőzhető lesz, így 2020-ig, vagy az elnök újraválasztása esetén 2024-ig biztonságban lesz fő bevételi forrásuk, a nagy, alvázas terepjárók és pick-upok eladása.