Újra együtt dolgozik a BMW és a McLaren

2017.01.31. 16:36

A McLaren első utcai szupersportkocsiját, az F1-et a BMW V12-es motorja hajtotta, ám a két cég ma bejelentett együttműködése egész más természetű. Olyan megoldásokat fejlesztenek közösen a következő években, amelyekkel mindkét vállalat hatékonyabbá teheti saját belsőégésű motorjait.

mclarenv8

A BMW és a McLaren mellett más cégek is részt vesznek majd a munkában: a McLaren motorfejlesztési partnere, a Ricardo, az öntvény-specialista Grainger and Worall, valamint a Bath-i Egyetem kutatói dolgoznak majd alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás mellett nagyobb teljesítményt ígérő égéstér-kialakításokon. A teljes projekt költségvetése 28 millió font, amelynek a felét a brit kormány állja. A munkát a McLaren irányítja, és a cél az, hogy 2020-ban már sorozatban gyárthassák azokat a motorokat, amelyekben a kutatási eredményeket a gyakorlatban is hasznosíthatják.

Jelenleg az összes McLaren típusba ugyanaz a motor kerül, az M838T jelzésű 3,8 literes V8-as, amely az 1980-as években tervezett Nissan VRH versenymotorok távoli leszármazottja. A dupla turbós nyolchengeresből több különféle teljesítményszintű változat készül, a leggyengébb 540, a legerősebb 737 lóerős. A brit sportkocsigyártó vezetője, Mike Flewitt azt mondja, cége folytatja az önálló motorfejlesztést és motorgyártást, de ehhez szüksége van olyan partnerekre, mint a BMW.