Kettétörnek a Nissan Navarák?

2017.02.06. 17:35

A brit The Sun írt cikket a Nissan Navara alváztörési hajlamáról. Az angol tulajdonosok jelenleg azt próbálják elérni, hogy a gyártó hívja vissza az autókat. Ha sikerül, akkor sem biztos, hogy a Nissan nemzetközi visszahívást hirdet, hisz erre nemigen kötelezi semmi.

Az írás egy 50 éves Navara tulajdonost említ, aki a terhes feleségével épp lakókocsis nyaralásra indult, amikor az autója szabályszerűen kettétört középen. „Szerencse, hogy csak néhány mérföldes tempóval haladtam. Belegondolni is rossz, hogy mi lett volna, ha gyorsabban megyek.” - nyilatkozta a brit férfi. Az ok állítólag az alváz intenzív korróziója, amelyet nyilván meggyorsít a Nagy-Britanniára jellemző nedves időjárás.

Az üggyel foglalkozó egyik jogi cég, az Attwood Solicitors becslése szerint Nagy-Britanniában úgy 35 ezer, világszerte közel 200 ezer autó van veszélyben, ám a Nissan egyelőre nem rendelt el visszahívást az esetek kapcsán. A jogi szabályozás egyedül az Egyesült Államokban elég szigorú ahhoz, hogy hasonló esetben visszahívásra kötelezze az autógyárakat, Európában viszont sehol nincs különösebb következménye, ha nem hívnak vissza hibás járműveket – addig biztosan, amíg személyi sérüléssel, netán halálesettel nem jár egy-egy efféle műszaki hiba. Így kérdéses, hogy a Nissan vállalja-e a felelősséget a kettérozsdásodó pick-upokért.