Korlátozzák a Volkswagen vezetők bérét?

2017.02.08. 06:07

Látványos, ahogy a Volkswagen igyekszik minden fronton visszafogni a költéseit, és csak a stratégiailag fontos kiadásokat meghagyni. A VW raliprogramja és az Audi Sport hosszú távú sportkocsi-csapata is áldozatul esett a törekvésnek, ahogy állítólag több rétegmodell fejlesztését is leállították. Ezek után állítólag újabb megszorításra készülnek, amely egyfajta gesztus mind a cég dolgozói, mind a külvilág felé.

vwidbus3-1

A Reuters híre szerint az egész vezetőséget fix bérezésre állítják át a jelenlegi, részben a cég teljesítményéhez kötött fizetési konstrukció helyett, és felső határt is bevezetnek. A vezérigazgató fizetése például nem haladhatja meg az évi tízmillió eurót. A VW eddigi legjobban fizetett irányítója Martin Winterkorn volt, aki 2014-ben mintegy 16 millió eurót vihetett haza, de tavaly már az új vezér, Matthias Müller is közel 12 millió eurót kapott annak ellenére, hogy a cég dízelbotránnyal kapcsolatos kiadásai mellett ez viszonylag pazarló gazdálkodásnak tűnik.

Korábban bizonyos esetekben olyanra is volt példa, hogy egy-egy cég vezetői egyáltalán nem vették fel a fizetésüket válságos időszakokban, de úgy néz ki, a VW élén állók nem így gondolkodnak. Úgy tudjuk, a felügyelőbizottság, amely a tulajdonosok képviselőiből áll, a hónap végén dönt a vezetői fizetések stabilizálásáról, amely akár több tízmillió euró megtakarítást is hozhat a VW-nek.