A McLaren visszatérne Le Mans-ba

2017.02.09. 16:27

A McLaren számára nem idegen terep a sportkocsiversenyzés. A cég első nagy sikereit a Can-Am sorozatban érte el az 1960-as és 70-es években az M8-as versenygépek hosszú sorozatával, öt bajnoki címet gyűjtve. Le Mans-ban jóval később, 1995-ben az F1 sportkocsi versenyváltozatával, a GTR-rel szerzett abszolút győzelmet a márkának a JJ Lehto-Masanori Sekiya-Yanick Dalmas trió. Ez utóbbi győzelmet szeretné megismételni a McLaren Technology Group új igazgatója, Zak Brown.

mclarenf1gtr95

A McLaren Formula 1-es csapata mostanság nem szerepel valami fényesen, talán ezért is merült fel, hogy másutt próbáljanak sportsikereket elérni a márkanév jóhírének öregbítése érdekében. „Nyertünk Le Mans-ban, így a verseny már a történelmünk szerves része. A munkámhoz tartozik, hogy eldöntsem, hol kellene versenyeznünk” - nyilatkozta Brown, bár azt is hozzátette, a projekt beindításához a cég ügyvezetőjének, Mike Flewittnek is hozzá kell járulnia, mielőtt elkezdődik az érdemi munka. Első körben az átalakított utcai autók számára kiírt GTE kategóriát céloznák meg, azaz ugyanazokkal a Porschékkel, Ferrarikkal és Aston Martinokkal versenyeznének, amelyekkel a sportkocsi-piacon is. Ám Brown azt sem zárta ki, hogy később építsenek egy LMP1-es prototípust. A műszaki háttér nyilván meglenne, a kérdés, hogy mennyire lehet versenyképes a McLaren az olyan, gigantikus keretből gazdálkodó gyári csapatok ellen, amilyen a Porsche vagy a Toyota.

A döntés megszületésétől persze még éveknek kell eltelnie, mire rajthoz állíthatjak egy ütőképes versenygépet, azaz nem túl valószínű, hogy 2019 előtt rajthoz állnának a McLaren sportkocsik Le Mans-ban.