Kulcs nélkül nyitható a Teslák egyik csomagtere

2017.02.09. 15:19

Néha az az érzésünk, a kaliforniai autógyártó szakemberei egy másik világban élnek. Csodaországban senki nem akarja azt, ami a másé, így nem kell elzárni a tulajdont. Legalábbis valami ilyesmit képzel el az ember, amikor kiderül, a gyártó mindkét modelljének első csomagtartója kulcs nélkül, bárki számára elérhetően nyitható 2014 óta.

Pedig a Tesla az autók előnyei közé sorolja, hogy elöl is kialakítottak egy csomagteret, de azt már nem reklámozzák olyan nagyon – bár az információ bárki számára elérhető – hogy az első rekeszt nem lehet úgy lezárni, hogy más ne férjen hozzá. A Model X esetében a lökhárítóba rejtették a nyitást végző huzalt, a Model S-ben pedig az első kerékjáratokban található.

A gyártó 2014-ben vezette be ezt a megoldást, előtte az első csomagteret a kesztyűtartóból lehetett nyitni, ahogy az ember ma is számítana rá. Arra hivatkoznak, hogy lehetőséget kellett teremteni a tűzoltók és mentők számára az autó gyors és hatékony áramtalanítására, ezért tették bárki számára hozzáférhetővé az autó első csomagterét. Ám ezzel annak haszna ezzel a töredékére is csökkent, hisz nemigen hagyhatunk itt semmit, ami értékes, vagy akár csak fontos a számunkra, anélkül, hogy kockáztatnánk, hogy valaki csak úgy elviszi. Igaz, hogy az autó riasztója megszólal, ha valaki kinyitja a fedelet, de mire a riasztó hangjára reagál valaki, a tolvaj jó eséllyel már kivette, amit akart, és árkon-bokron túl jár. Még jó, hogy a hátsó csomagteret zárhatóra csinálták meg.

Nehezen érthető, hogy miért nem helyeztek el inkább egy áramtalanító kapcsolót egy kis, kívülről hozzáférhető rekeszben, miért kell ehhez elrontani az autó biztonságát.