Mercedes lesz a London Taxi gyilkosa?

2017.02.09. 06:34

Londonban még mindig komoly szabályok vonatkoznak a taxikra, de ma már nem csak az LTI eleve erre a célra épített, különleges formájú autóival lehet személyszállító szolgáltatást nyújtani.

Az egyik rivális a Mercedes Vito átdolgozott kivitele: már az előző generációból is készült ilyen, és most az aktuális Mercedes kisbusz is átment a taxikra vonatkozó vizsgán. A londoni használathoz szükség volt ugyan egy kis trükkre, de a Mercedesnek nyilván már a presztízs kedvéért is megérte volna némi fejlesztés, hogy a londoni látkép része lehessen az autójuk. Hátsókerék-kormányzást kellett beépíteni, hogy az autó tudja a Londonban előírt 25 lábas, azaz 7,62 méteres fordulósugarat, amit a hosszú tengelytávú, de rövid karosszériás Vito másképp nem tudott volna megugrani.

A típus elektromos tolóajtókkal, légkondicionálóval és elektromos mozgatású lépcsőkkel érkezik, de nagyjából minden elérhető hozzá, ami a többi Vito változathoz. A nagy előnye az LTI taxikkal szemben azonban nem feltétlenül a felszereltség, hanem az a tény, hogy a konstrukció egy valódi tömegmodellen alapul, ami biztos alkatrész-ellátást ígér hosszabb távon.