Észre sem vesszük és Dubajban már repülnek a taxik

2017.02.15. 14:54

Dubajban megint túltolják kicsit a jövővárást: drónból quadcopterből csinálnak egyszemélyes, önműködő taxikat. Nyárra ígérik az aktív használatot.

ui

A kínai Ehang emberszállításra alkalmas járművet épített az elmúlt években a videóstábok és a gyerekjáték-gyárosok kedvencévé lett eszközéből, a quadcopterből. Az Ehang 184 nevű szerkezet nem újdonság, már a tavalyi CES-en bemutatta a gyártója. A jármű egyszerre egy személyt képes szállítani. Teljesen automata, a beülő utasnak csak ki kell választani egy térképen, hova menne, majd az Ehang 184 négy karján négy dupla rotorjával háromszáz méteres utazómagasságon, legfeljebb 100 km/h-s sebességgel elszállítja. Üzemideje nagyjából fél óra, azaz a hatótávolság ötven kilométeren belüli. Na, ezt rendszeresítenék nyártól Dubajban taxiként.

Az Egyesült Arab Emirátusok önvezető járművek iránti szimpátiája eddig is ismert volt. Terveik szerint 2030-ra a közlekedés legalább egynegyedét autonóm bonyolítanák, Dubajban pedig már most ott üzemel a világ leghosszabb vezető nélkül közlekedő metróvonala. Az automata repülő taxi ettől függetlenül kamuszagúnak tűnik, mint egy út fölött közlekedő kínai villamos, de valamennyi hitelt azért ad neki, hogy mögötte áll Dubaj közlekedési hatósága. A hatóság vezetője azt mondja, júliusban már élesben megy majd a használat. A város fölött repkedő Ehang 184-eseket egy központból felügyeli majd a humán munkaerő.

Ha már embert szállító drónok, nagyon ide kívánkozik Casey Neistat kalandja egy homemade finn nyolc(16)rotorossal: