Feltalálták az igazoltató robotot

2017.02.17. 14:55

Az a legfurcsább, hogy ez eddig senkinek nem jutott eszébe. Egyszerűen automatizálni lehetne az igazoltatást, amely az Egyesült Államokban, ahol bárkinél lehet fegyver, gyakran vérfürdőhöz vezet. Két feltaláló most elkészítette a Sentinelt, a távirányítható igazoltatógépet.

A Duke egyetem két feltalálójának ötlete a Sentinel, az apró négykerekű robot, amellyel a távolból igazoltathatna a rendőrség. Nincs másról szó, csupán az utóbbi évtizedben elterjedt műszaki megoldások egy újabb felhasználásáról. Most, hogy a 10-12 hüvelykes LCD kijelzők és minikamerák már fillérekért hozzáférhetők, nem volt nehéz összerakni egy apró távirányítású autó-szerűséget, amely a kiszemelt járműhöz gurul, és a magasba emeli a képernyő-kamera kombót, amelyen keresztül a rendőr felkérheti a sofőrt iratai bemutatására.

A világ legtöbb országában ez szükségtelenül bonyolult megoldás, hisz az igazoltató rendőr a legritkább esetben van veszélyben. Az Egyesült Államokban azonban, ahol a fegyvertartás alkotmányos jog, nem ritka, hogy ez az egyszerű művelet véres konfliktussá fajul. Vagy az igazoltatott lő, vagy – sokszor a legkisebb félreérthető mozdulatra – a rendőr ereszt egy golyót az autó vezetőjébe, akár indokolt, akár nem. Az ilyen helyzetekben jönne jól a Sentinel, hisz megszüntetné a személyes közelséget, és ezzel a veszélyeztetettség érzését mindkét félben.

A Sentinel egyelőre csak demonstrációs prototípusként létezik, most igyekeznek az interneten pénzt gyűjteni a fejlesztés folytatásához. Már a jelenlegi formájában is fel tudja emeli a képernyőjét 2,13 méter magasságába, 170 fokos látószögű kamerát tartalmaz, illetve alkohol- és THC-szondát is beépítettek. Fegyver viszont nem lesz benne, erre a feltalálók ígéretet tettek.

Meglepő módon egyelőre minimális az érdeklődés a Sentinel iránt, pedig évente akár több száz ember életét menthetné meg egy ilyen, a mai műszaki színvonal mellett egyszerűen megvalósítható eszköz.