Visszahívják a villany-BMW-ket, benzinszivárgás miatt

2017.02.20. 14:12

Komolyabb baj egyelőre nem történt, de az Egyesült Államokban a hatóság már elrendelte a visszahívást, amely így közel húszezer autót érint.

IMG 4365

Első hallásra furán hangzik, hogy benzinszivárgás miatt hívják vissza az elektromos BMW-ket, pedig éppen ez a helyzet. A hatótávnövelő motorral felszerelt REx változatban ugyanis van benzintank, amelynek az szellőzőcsöve hozzádörzsölődve az akkumulátor pozitív vezetékéhez kilyukadhat, így a kiszabaduló benzingőz és a szintén kidörzsölődő elektromos vezeték együtt akár tüzet is okozhat. Bár ilyen eset egyelőre nem fordult elő, rossz rágondolni is, hogy a karbonszálas vázszerkezetű, Li-ion akkumulátoros BMW-ből mi maradna, ha tüzet fogna.

Az NHTSA összesen 19 130 i3-as visszahívását rendelte el, azaz – nem túl meglepő módon – a 25 123 Egyesült Államokban futó i3-as nagy része hatótávnövelős kivitel. Arról egyelőre nem tudunk, hogy bárhol másutt is visszahívnák az i3-asokat, pedig kár volna kivárni, amíg egy ilyen apróság miatt esetleg baja esik valakinek.