Új alapmotorok érkeznek a Fiatokba?

2017.02.21. 11:59

Ha valami hiányzott eddig a Fiat kisautóiból, az néhány modern benzinmotor. A kéthengeres TwinAir motor egyenetlen erőkifejtése miatt sosem lett igazán népszerű, és az egyetlen alternatívája jelenleg az ősrégi, és nem is igazán erős 1,2 literes. Ám van rá esély, hogy ezeket a motorokat hamarosan leváltják két teljesen új tervezésű motorral.

A hangzatos nevű Firefly motorcsalád, amelyet Brazíliában már bemutattak, jelenleg kéttagú. A kisebbik egy 999 köbcentis, 72 lóerős háromhengeres, a nagyobbik pedig 1332 köbcentis, 102 lovas négyhengeres – ahogy a számok alapján sejthető, hengerek mindkettőben egyformák. Az új motorokat nyilvánvalóan olcsónak és egyszerűnek tervezték: hengerenként csupán két szelepesek, egyetlen, igaz, lánchajtású, és változtatható időzítésű vezérműtengellyel, a háromhengeres pedig még kiegyenlítő tengelyt sem kapott, csupán az aszimmetrikus lendkerék hivatott valamelyest simítani a járásán. Hallani ugyan turbós és négyszelepes kivitelekről is – ezekkel leválthatnák a jelenlegi 1,4 literes MultiAir motorokat is – de már az eddig ismert, egyszerű Firefly motorok is jelentős előrelépést hozhatnának motor-fronton a Fiat kisebb modelljei számára.

A legújabb hírek szerint már az idén megérkezhetnek az új motorok, méghozzá a Panda frissítésével, amely az év második felére várható, később pedig az 500-asba is bekerülhetnek, nyugdíjba küldve a Fiat igencsak koros aktuális alapmotorjait.