Carlos Ghosn lemondott a Nissannál

2017.02.23. 12:19

Ghosn annak idején a Nissan nyereséges vállalkozássá szervezésével alapozta meg a karrierjét, de úgy tűnik, a napi ügyek irányításáról kénytelen lemondani a legújabb kihívások mellett. Az igazgatótanács elnökségét azért megtartja, így a Nissan továbbra is az ellenőrzése alatt marad.

ghosnissan

A Mitsubishi tavaly került a Renault-Nissan érdekkörébe, amikor a Nissan 34%-os részesedést vásárolt japán konkurensében. A Mitsubishi nincs igazán jó helyzetben: a meghamisított fogyasztási adatok miatt Japánban jelentős piacvesztést szenvedett el, és a hírneve is romokban hever, nemzetközi kínálata pedig elég nagy részben elavult modellekből áll. Ghosn most a Mitsubishi átszervezésére szeretne koncentrálni, amely versenyképesebbé és nyereségesebbé tenné a japán gyártót, de azt mondja, ez már túl nagy falat lenne a Nissan napi ügyeinek intézése mellett.

„Eljött az a pont, ahol fel kellett mérnem, hogy hányféle feladatot csinálhatok egyszerre, megfelelő minőségben. Eljött a pillanat, amikor át kell adnom a stafétát valaki másnak.” - mondta Ghosn, aki Hiroto Saikawát jelölte ki utódjául a Nissannál. „Szerettem volna, ha japán az utódom a vezérigazgatói poszton, és Saikawa úr olyasvalaki, akit felkészítettem a feladatok átvételére.” - kommentálta a döntést.

A Mitsubishi eredményeinek javításával a Renault-Nissan-Mitsubishi trió eladásokban a három piacvezető, a VW, a Toyota és a General Motors közvetlen vetélytársává válhat, így a legnagyobb piaci súlyú autóipari vállalkozások közé kerülhet néhány éven belül.