Ötmillióhoz ért a Toyota

2017.02.26. 07:19

Elkészült az ötmilliomodik Toyota-motor az Alabama állambeli Huntsville-ben. Ha az ott készült blokkokat egymás mellé tennénk, egészen Los Angelesig érne a sor - ez pedig bő háromezer kilométert jelent.

Az üzem 14 évvel ezelőtt V8-asokkal kezdte a gyártást, majd következtek a V6-osok és sornégyesek is. Ezzel pedig az egyetlen olyan Toyota-gyár lett, ahol párhuzamos mindhárom motortípust szerelik. Fennállása során négyszer bővítették, a kezdeti 300 munkahely ötszörösére, 1500-ra nőtt. A négy fejlesztés összesen 864 millió dollárba, azaz 250 milliárd forintba került.

A csúcsot tavaly sikerült elérniük: több mint 700 ezer motort szereltek össze, ami 11 százalékos növekedést jelent 2015-höz képest (630 ezer). Ezek Camrybe, Rav4-be, Highlanderbe, Tacomába, Tundrába és Sequoiába kerülnek. Naponta átlagban háromezer egység jön le a sorról.

A Toyota egyébként összességében 136 ezer embert foglalkoztat az Egyesült Államokban. Az ottani jelenlétükbe mindeddig 22 milliárd dollárt fektettek, a következő öt évben további 10 milliárdot tolnak bele.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.