Megegyeztek az Opel eladásáról?

2017.03.05. 16:55

Hírügynökségi források szerint a Peugeot-t és a Citroënt is magába foglaló PSA-csoport igazgatótanácsa rábólintott az Opel megvásárlására. A hírek szerint a márkát a Vauxhallal együtt veszik át a General Motorstól. Ezzel a lépéssel a PSA a világ második legnagyobb autógyártójává léphet elő, felzárkózva a Volkswagen mögé. A General Motors viszont kiesik ebből a versengésből.

2017-02-19T180526Z 2 LYNXMPED1I0EI RTROPTP 4 GM-OPEL-PSA?itok=cf

Az üzlet híre először február közepén ütötte fel a fejét, komoly meglepetést okozva. Nem sokkal később már arról pletykáltak, hogy a Genfi Autószalon nyitónapján tehetik meg a hivatalos bejelentést. Kicsivel később viszont kibukott, hogy az Opel nyugdíjalapján még megy a huzavona, ez jelentette a legkomolyabb akadályt a megegyezés előtt. Mostanra úgy tűnik, ezt is sikerült kialkudni - 7 és 10 milliárd euró közötti összegről lehet szó. Ez annak tükrében is igazán jelentősnek tűnik, hogy a francia Les Echos gazdasági lap szerint maga a vásárlás 1,6-1,8 milliárd euróba kerül a PSA-nak.

A PSA első embere, Carlos Tavares egyébként korábban úgy nyilatkozott: ha létrejön az üzlet, az Opelt akkor is igyekeznek valódi német márkának megtartani. Maga a megállapodás pedig egy francia-német autóipari szövetség lesz - hasonlóan ahhoz a francia-japán együttműködéshez, amelyet a Renault-Nissannál lehet tapasztalni.

Az Opel jövője már csak azért is érdekes itthon is, mert a márkának Szentgotthárdon is működik egy motorokat gyártó üzeme, mintegy 1200 alkalmazottal. Ezen kívül egyébként Európában további hat gyárban folyik a termelés. A testvérmárka, a Vauxhall pedig főként a brit piacra termel.

A PSA és a General Motors a hírek szerint hétfőn jelenti be hivatalosan is a megállapodás megkötését. A sajtótájékoztatót 9 óra 15 perckor tartják Párizsban.