Őszre itt az új terep-Volkswagen

2017.03.21. 10:58

Ez lehet a Volkswagen következő slágermodellje: a Tiguannál legalább fél számmal kisebb típusról a márka igazgatója árult el néhány részletet. Herbert Diess megerősítette, hogy T-Rocnak hívják majd a típust, és a premierjét az idei Frankfurti Autószalonon tartják.

Az azonos nevű 2014-es tanulmányhoz képest persze számos ponton változik az autó – többek közt kettő helyett négy oldalajtaja lesz, és a nagyobb fejtér érdekében kevésbé kupészerű tetővonala – de a lényeg nem változik: a VW a leggyorsabb növekedéssel kecsegtető kategóriába száll be az újdonsággal. Az is biztosnak látszik, hogy a T-Roc globális modell lesz, azaz nem csak Európában és Kínában, a VW erős piacain lesz kapható, de Észak-Amerikában is megpróbálnak új vásárlókat szerezni vele.

A részleteket egyelőre csak pletykákból ismerjük: ezek alapján a T-Roc hossza 4,3 méter körül, a csomagtér térfogata pedig 400 liter felett lesz. A hasmagassága legalább másfél centivel haladja meg a Golfét, ha minden igaz, és persze az MQB platformra épül, azaz annak szabvány megoldásait tartalmazza majd. Hajtáslánc-fronton sem várható nagy eltérés a már ismert megoldásoktól: valószínűleg 1, 1,5 és 2 literes turbós benzinmotorokkal, valamint 1,6 és 2 literes dízelekkel érkezik a típus. Állítólag készül egy CNG-üzemű kivitel is, sőt, egy-két év késéssel elektromos kivitel is jöhet, ha minden igaz.

A 20 ezer euró körüli alapárú modell a VW számára kulcsfontosságú lesz, hisz kétségkívül napjaink legdivatosabb autó-kategóriáját képviseli, amely még mindig gyors növekedést mutat világszerte. Ha ez a modell beváltja, amit várnak tőle, az sokat enyhíthet a dízelbotrány miatt a vállalatra nehezedő nyomáson, és további eladás-növekedést hozhat, megszilárdítva a VW világelsőségét.